понеделник, 18 януари 2016 г.

Изкушенията на хранителния дискурс



На 11 януари 2016 година се проведе втората среща на Клуб за ентусиазъм и професионализъм, инициатива на катедра Философия, която създава отворено пространство за дискусии, неформално учене и съвместно изследване на учители по философия и гражданско образование, студенти и ученици.
Тематичен фокус на срещата беше презентацията на проф. д-р Райчо Пожарлиев , който говори за „Изяждането на книгите“. Богато на любопитни историко-философски и културно-социологически детайли и на предизвикателни съпоставки, изложението представи различни модели на отношение между храненето и словото, интерпретирани през различни теории като психоанализата, въплътените метафори на Лакоф или дискурсната теория на Фуко. Очертано бе динамичното развитие на хранителния дискурс от сакрално-нормативен в Средновековието, през многообразен и интерпретативен в Ренесанса и Новото време до широкия съвременен диапазон на нюанси, вариращи от дисциплиниращ властови характер до автономизиране на храненето и готвенето в готварските книги и гурме културата.Цветисто обрисуваното изследователско поле на една възможна гастрософия предизвика публиката да осмисли с предложените модели и понятия съвременни гастрономични явления като здравословното хранене, бързото хранене или въздействието на новите технологии върху отношението между хранене и слово.
Следващата среща на Клуба ще се проведе в началото на новия семестър - на 29 февруари от 18 ч в 16 аудитория на ул. „Костаки Пеев“ 21.

Няма коментари:

Публикуване на коментар